Како јављају сви медији, данас је пред Вишим судом у Београду на захтев потомака по други пут званично покренут поступак и  за правну рехабилитацију председника српске Владе националног спаса за време окупације у Другом светском рату, Милана Недића.

На првом рочишту 7.децембра чуло се да је некадашњи председник српске владе спасио око 400.000 Срба и да је неопходно отворити државне архиве како би се сазнала права истина о њему.
Потомци Милана Недића, унука Рада Недић, синовци Александар, Јасмина, Милан и Стив поднели су захтев Агенцији за реституцију за повраћај породичне имовине.
Тестамент Милана Недића из 1941.године у српској јавности је објављен после 70 лета.
Уколико се њихов историјски и политички контроверзни предак рехабилитује, имали би право, како сазнајемо, и на део незаконито одузете имовине породице, чији је био и Градски парк и једна од најлепших кућа у Земуну, чувена "Нединица" у Главној улици, кућа у Вуковој поред католичког самостана и једна у Вртларској улици. Супруга генерала Недића била је Живка, девојачки Пешић, Земунка.
Имали су четворо деце: сина Душана и ћерке Десанку, Бранку и Анђу.
Из тестамента се види да су Недићи имали "удео у плацу и кући у Немањиној улици 35 у Београду"- тачније један спрат у згради данашње Народне банке, "Алексиначки подрум" на чијем се месту данас налази такси станица на Славији, кафану "Милошев конак".
Када је ухапшен, Недић је код себе имао 30 златника, који су му отети.
Званична верзија смрти од 5.фербуара 1946.године је да се са балкона затвора у којем је мучен и заточен - ОЗНА у Змај Јовиној 2, бацио са трећег спрата, тако да никада није осуђен ни за једно дело због кога је ухапшен. Ни данас се поуздано не зна где почивају земни остаци Милана Недића коме је народ наденуо надимак "српска мајка".
1992.године одржан је први јавни помен у Београду у организацији тада ванпарламентарне опозиције: Народне странке Србије, Либералне странке, Конзервативне странке.
Захтев за рехабилитацију генерала и председника Владе националног спаса Милана Недића давне 1997. поднео је СПО. Недићева породица по други пут покушава да рехабилитује свог претка.



0 Коментари