Упорно претражујући по литератури на тему спавања, нисам нашла аутора који здрав, крепак сан у ПРАВО ВРЕМЕ НОЋИ не сматра основом органског здравља.
1. Препоручује се спавање пре поноћи - када наш организам природно лучи хормон сна који најлакше успављује - треба се само препустити природи, она је све што треба регулисала. Такав, благовремен сан окрепљује, подмлађује, регенерише и исцељује. Сто посто проверено! Верујте на реч преко дана увек сломљеном од умора ноћобдији.

2. Наравно, треба изградити навику здравог, благовременог заспивања. Можда сте, као и ја, опсесивно - компулзивни и требају вам посебни услови за постизање мира. Око мене све мора да остане у савршеном поретку да бих могла да се препустим успављивању. Да се не бих довела у стање коме, благовремено морам да поспремим око себе и обавим бесконачне ритуале...верујем да их сви имамо. Морамо видити рачуна да нас нешто не занесе, кад му време није, и поремети биоритам.
Упозорите касне госте да сте променили начин живота и да вашу одлуку морају да поштују. Макар се изговорили да вам је лекар препоручио легање "с кокошкама". Посете до 22 часа. Видећете како ћете све стићи да поспремите до 23-23,30. Довољно да се уз филм опустите и утонете у здрав и окрепљујући сан, који је најнеопходнији. Ништа не окрепљује као наспаваност.
3. Заспивање пре поноћи поклапа се са дневним циркадијалним ритмом. Најјаче је лучење хормона сна мелатонина, који "одмара" све органе. "Вредност" сна до поноћи не може се мерити са поремећеним ритмом после 12 сати. Организам је, једноставно, тако навијен.
4. Поподневна дремка - пошто сте претходно легли на време, пре поноћи, и после 6-8 часова сна пробудили се чили као беба од посебне је важности: десет минута мења сат времена ноћног спавања. Израчунајте, ако сте задремали само пола сата, као да сте спавали три сата! Колико је то енергије за остатак времена до ноћног починка!
5. Како год знате и умете уведите се у ред и навикните на оно што сви здравствени радници саветују - благовремено спавање.
Моје целоживотне навике се буне и ја себи "дозволим" спавање по пс искључиво у коматозним стањима, када ме сан обори усред највећег посла. Невероватно га ефиксано савладам само одморна. То ми је сасвим довољна поука. Вреди истрајати. Бистрија глава, бољи вид, концентрација, пмаћење (таман сам почела да сумњам на Алацхајмера!). Довољно разлога да ефикасно и будно користим дан и време.
Колико сати добијате уколико легнете пре поноћи, а пробудите се чили у 6, 7 или осам сати.
Невероватно!

0 Коментари