У свечаној сали Скупштине града Београда 25.децембра 2015.године додељене су захвалнице организаторима и учесницима традционалне манифестације "Дани европске баштине" у Београду, која је била посвећена индустријском наслеђу и старим занатима.
Секретаријат за културу града Београда, ресорно министарство и остале кровне институције које су реализовале овогдишње "Дане..." захвалиле су се на вансеријским програмима, између осталих и организацији Српско витешко борење "Свибор" савезу Србије, у чије име је захвалницу примио оснивач Радивоје Радуловић.

Шта рећи о витезу, човеку који итекако зна за етикецију, примораном да приликом примопредаје захвалнице изговори, уместо очекиване захвалности, прекор? Још какав!
Браћа Радивоје и Марко "од Радуловића кривошијских директних потомака српских Великих Жупана и царских војвода Војиновића", оснивачи "Свибора", између осталог и очеви дванаесторо потомака, кад је већ о традицији реч, суочавају се са проблемом опстанка Савеза и, вероватно, личним, то јест егзистенцијалним. Шизофрена власт која им се на папиру захваљује, на чему се захваљују, међутим, ометa "Свибор"  у текућим и планираним активностима, које су бесплатне!
Благословени од почившег патријрха српског Павла у свом деловању, ометени су од државе, која им је ускратила место за рад у "Београдској трвђави", чији је директор Петар Андријашевић такође 25.децембра примио захвалницу!
И, како јавно рече Радован Радуловић, надлежне инспекције града кажњавају "Свибор" где год се појави, као последње криминалце и одметнике.
Обећани састанци у Секретаријату за културу, на којима се имала разрешити неприлична ситуација у којој се нашао "Свибор" нису одржани, а, колико можемо да закључимо, до оних који су обећања дали Радуловићи нису могли ни доћи.
Надамо се да ће изнуђени Радуловићев потез - уколико предстојећи празници не одуже решења - довести до сусрета и разрешења мучне ситуације у коју је "Свибор" без своје кривице увучен.
Ово је наш скромни допринос опстанку Српског витешког борења, уз које смо у толико прилика и на толико места, имали срећу да упознамо део своје светле традиције.

0 Коментари