Време слава у Србији најављује и празник над празницима - дух Божића се полако и сигурно усељава у наше душе и домове.

Породични свеци као да огољавају наше односе, сводимо годину за нама.
То је као неки природни процес.
Шта смо урадили, како смо искористили то време између, намеће се само од себе.
Грешке и њихове последице постају јасније, само треба извући поуке да их не понављамо и будемо опрезнији, ангажујемо уграђени алат правде и мере у себи у данима који предстоје - од славе до славе, Божића до Божића.
То су и прилике да више времена и пажње посветимо породици и једни другима: да се окупимо у заједништву у припремама за славско весеље и Божићне радости. Прилика и да се, макар једном годишње окупимо и видимо на славама. Има у томе свакако нечег исцелитељског.
Што време одмиче, напуштају нас, на жалост занавек и неки драги гости: ове године нам нема на слави драгог кума, који нам је крстио децу. Нема ни мог драгог ујака. Ненадокнадив губитак уз молитву да им се Господ смиловао и примио их у своје царство небеско. Не можемо да се не поменемо ових драгих људи, без које су наше славе биле просто незамисливе.
И зато су ови дани преломни и сами по себи једно свођење годишњег "рачуна" (не налазим бољу реч).
Посветимо се живима, разменимо своје године, погледајмо једни на друге, саслушајмо се, поразговоримо.
На тасу живота одржава се равнотежа - међу нашим пријатељима и драгим гостима жељно се, између две славе, очекује друга принова.
Много важније од стресова како ћемо угостити, нахранити и напојити своје госте, је да их дочекамо у свој љубави којом се пријатељи дарују.
Време је поста, грех је мрсити, а, Богу хвала, година је била родна, није скупо и хране за трпезу има у изобиљу. На крају крајева, поједноставите трпезу и посветите се родбини и пријатељима, многе од њих у години виђамо само на дан своје и(ли) њихове славе. Не говоре нам наши духовници залуд да славу чини љубав, свећа, жито, колач и вино, освештани у цркви или нашем дому. Сво бога-тство је од Бога, не заборавимо. И нема тог иметка које се може изравнати са благодети кућне слоге на породичног свеца и предстојеће благдане.
Слава не иде уз стрес, неслогу и непоштовање, и то се види - много више од богате и раскошне трпезе.
СЛАВА СЛАВИ

0 Коментари