По истинитој причи младе Немице која је прошла пакао дроге пре неких 35 година појавила се књига "Ми деца са станице Зоо" Кристијане Ф., а већ 1981. Вили Уделе снимио је и истоимени филм. И књига и филм доживели су велику популарност и постали класици на тему (зло)употребе дрога. Запамћен је, наравно, и по музичкој теми која је савршено ишла уз причу: "Херојима" (we can be hero, just for one day) Дејвида Боувија, који нас је ових дана напустио...

Ми који смо га тада гледали у провинцијском биоскопу као тинејџери доживели смо га као страшну опомену. Детлефову судбину никада нисам заборавила.
После филма, књигу сам убрзо почела да виђам у излозима књижара, али нисам осетила жељу да је прочитам; било би превише.

Поетични распад

Сасвим случајно, на некој од телевизија неку ноћ се приказивао аустралијски филм "Кенди".
Идентична прича на неком другом крају планете! И, сећања се, неминовно, врате.
Прича Лука Дејвиса о љубави двоје младих, Дена и Кенди, у многоме пре подсећа на Ромеа и Јулију него на романсе нашег доба. Претпоставимо ли да је у неким годинама све могуће, ова се заиста велика и бурна љубав неочекивано из "Раја" (поглавље филма) претвара у "Земљу". Тежак и тегобан живот двоје зависника, који прелазе свој пут до "Пакла" и краја (раскида). Од тешке зависности, неуспелог и трагичног покушаја родитељства и "скидања" са дрога, двоје младих ће проћи само трње - од животних недаћа и истрошености Кенди ће завршити чак и на психијатрији...
Не чуди што је филм сценаристе и режисера Нила Армфилда (Дванаеста ноћ, Клуб кастањета, Осмо чудо...) из 2006.године освојио награду Аустралијског института за филм за најбоље адаптирани сценарио (врхунски дијалози) и исте године приказан на Берлинском филмском фестивалу.

Поучно и потресно

И, као што је некада Кристијана Ф. служила као најбоља опомена, филм "Кенди" препоручујем сваком тинејџеру - врло убедљиво и живо ће извући поуке, много ефикасније од лекција стручњака, старијих или оних покупљених с интернета.
Нагледаће се и лепоте, јер су Хит Леџер и Ејби Корниш савршена филмска комбинација. Придодамо ли томе поетику младалачке љубави која кроз велемајсторски сценарио говори срцем и душом, овај корисни филм ће им као лако и природно лептир већ рећи све што треба.





0 Коментари