Шта прво урадите кад устанете из кревета?
Макар да чујете какво је време, не би ли се одговарајуће обукли за посао, укључите вести - било на тв-у, компу, андроиду, у најбољем случају на радију - ту сте, у сфери масовних комуникација, богомдана жртва.

Начуљили око или уво, сели за рачунар или погледали на андроиду - свугде около је лепак.
Некада се залепимо неприметно, миц по миц, запамтимо, чак запишемо наслов, некад искористимо тренутак паузе, некад доколицу и - навучени смо на злу навику, тако често пречу од свих осталих обавеза.
Циљ је постигнут.

Манијачка преданост

Срби, према статистици, пропорционално броју становника, највише користе друштвене мреже, мобилне телефоне, највећи комад животног времена посевете телевизијском програму. Обзиром на друштвене околности, све мање разлога и могућности имају за избивање из кућа, а оно што се догађа у просечном српском дому додатно утиче ка окретању себи, свом свету, најчешће виртуелном.
Читали, писали, претраживали неку тему на интернету, дописивали се или општили с правим или непознатим пријатељима на друштвеним мрежама - просто су осуђени на живот у web простору, виртуелном свету.

Све на тацни

Наравно, не престајемо да упозоравамо своје потомство на штетност предугог боравка у виртуелности.
Страхујемо да ће их он усисати у себе, те ће изгубити везу са стварношћу.
(Не излазе, не друже се, не шетају, само "комуницирају", "четују" или се "дописују" - преко вајбера, вотсапа, месинџера, друштвених веза...)
Схватили су конјуникејшн као своју свакоденвну вишесатну обавезу.
(Видели од старијих...)
Ми смо их обрадовали рачунаром, лаптопом, нотбуком, таблетом, андроидом.
Ми смо им увели неограничени интернет.
Ми смо их "навукли".
"Микрософт" је са произвођачима хард дискова у старту договорио инсталирање вируса за праћење - наводно, из безнедносних разлога.
Чак и офлајн сваки податак унет у средство за електронску комуникацију доступан је трећој страни - од огромних шпијунских компјутера до хакера. Угрожени су ауторско власништво, али и приватни подаци, као што су рачуни.
Онлајн компјутер и без сагласности корисника инсталира пратеће програме - само неки од њих траже "дозволу".
Друштвене мреже су животна табла појединца, на којој се својевољно сервира свим врстама генеришућих програма, који нас збрајају, разликују, сврставају и пакују у "фолдере"...
Верујте на реч да наведено није ни врх леденог брега.
И, ипак, све самоубилачкије, настављамо...

Корак уназад

Ова тема неминовно отвара широко поље безбедности на интернету.
Да ли вас је Гугл већ запрепастио немериторношћу, некомепетенцијом, површношћу, чак и недостатком одговора на поједина питања?
Где су прави, опширни, јасни одговори?
Остали су у књигама.
Да ли сте, сем потписа, заборавили да пишете због непрестаног куцкања у тастатуру?
Обновите знање и вештину.
Ако желите да сачувате тајну, даље од компјутера.
Могуће је.
Као што све чешће људи окрећу леђа цивлизацији лажних вредности и наметнутих потреба чији ланац оробљује. Склањају се у природу да осете живот. Изјутра устају у леденим собама, протежу се, цепају дрва и ложе ватру.
Гаје биљке.
Имају највернијег пријатеља, с којим трче и радују се.
Могуће је вратити се животу.
Само треба прегристи пупчану врпцу са витуелношћу и подредити је себи.





0 Коментари