Што пратећи препоруке и рецензије, што гутајући продукцију из 2015.године, већ сам почела да дижем руке - нисам "штимовала" или ја или с филмовима нешто крупно није у реду - до врсног "Joy".

Понављам - с усхићењем - ЏОЈ.
124 минута наде, очаја, безизлаза, борбе, са епилогом - неизвесност. Реално, а саткано од жеља, снова, ината, вере, падова, превара, малих подлих лажи, подметања, шанси.
Све ово из стварног живота Џој Мангано, која је изумела "Магичну крпу" и створила пословну империју, адаптирао је у сценарио и режирао Дејвид О. Расел.
Пролазећи кроз (без)бројне невоље, млада жена и мајка двоје деце у незавидној животној ситуацији, смоћи ће снаге за ризик, пун успона и падова. На том путу ниједног тренутка неће заборавити ни бројну породицу, којој је ослонац (чак и бившем супругу).
Ослоњена само на своје снаге, без коришћења женских трикова, она ће глибити и устајати, подизати се, уклањати препреке до прве шансе.
Потајне жеље гледалаца да ће Џој приуштити себи романсу са успешним пословним човеком који ће показати нетипични пословни морал и дивљење, за разлику од само наизглед сличних холивудских лимунада се, наравно, неће остварити. Јер, "Џој" је озбиљан и стваран филм.
Истанчано нијансирање сећања, заоставштине богатог и талентованог детињства које се расцветало идејама кад је било најтеже, указујући на излазе из егзистенцијалног ћорсокака, дуго и сложено ткање припрема, плана, кобних ризика, хипотека и банкрота - на путу ка циљу буде жену која све своје физичке и менталне снаге ставља на једну карту - карту успеха.
Џенифер Лоренс је непревазиђена, борбена јунакиња овог филма, а готово документаристички одиграна рола заслужено јој је донела "Златни глобус".
Расел зналачки гради слику једне нетипичне и бројне америчке породице, између осталог и изванредном глумачком поделом. Роберт де Ниро остварио је још једну незаборавну епизодну улогу, а свој допринос дала је и Изабела Роселини.
Међутим, прави флуид између Лоренсове и, као и увек, преданог Бредлија Купера, створио је нови велики филмски тандем, који беспрекорно траје од 2011-е, од филма "У добру и у злу",
Овај филм донео је Џенифер  првог "Оскара" за најбољу женску улогу.
Све у свему, има се шта видети, чути и научити из филма "Џој".
Истинско уживање у уживању.
Пет звездица!


0 Коментари