У оквиру пројекта "Направи лако - сазнај како", у организацији Секретаријата за спорт и
омладину града Београда и Савеза незапослених Београда у батајничкој основној школи "Светислав Голубовић - Митраљета" од 8.до 13.фебруара одржане су четворочасовне радионице осликавања стакла, керамике и дрвета, декупажа, дизајнирања текстилних одевних предмета.

Одзив ученика изненадио је и организаторе и наставницу ликовног и директора ове школе: за петодневну радионицу пријавило се чак 95 ђака, односно три цела одељења!
"Чак и кад бисмо им рекли да смо завршили, деца су остајала да стварају. Очигледно да им је било јако занимљиво. У сваком случају, много корисније него да беспослени у својим домовима седе за рачунарима" - саопштава своје утиске Снежана Пејовић - Обрешки.
"Школска деца из Батајнице показују изванредну радост на часовима ликовног васпитања. Чак шездесеторо њих редовно је долазило свих ових дана да научи технике украшавања. Кажу да им је то корисно за израду уникатних поклона, украшавање собе, али и мајице или одевног предмета који ће носити. Савршено схватају вредност ручног рада и бројних техника којима их кородинатори уче и јединственост личног израза" - каже наставница ликовног васпитања у овој школи Милена Драча.
"Било је довољно времена да увежбамо технике осликавања и украшавања на различитим подлогама.
Пријавили су се истински заинтересовани и вредни ученици, чији је мотив био да овладају знањима и техникама и зато је све ишло глатко.
Урадили су невероватан број предмета, које ћемо изложити 12.фебруара у школи, да се види шта су све ова талентована деца урадила.
Мишљења сам да би ваннаставна активност овог типа, можда и разврстана у посебне радионице дала одличну основу за оспособљавање деце заборављеним вештинама, једном, кад одрасту, можда и усмерењу на вештине и уметничке занате од којих се може живети" - сматра Милијана Несторовић, главни мајстор едукатор.
Док смо разговарали, деца су вредно радила: лепак, четке, основна боја, лакови, салвете, мајице, пегла...све је то на столовима на којима се гомилају украшене чаше, теглице различитих облика, дрвене кутије, четке за косу, уникатно украшене мајице какве неће имати нико...

0 Коментари