И Батајничани имају свој пролећни дан кад организују "Улицу отвореног срца" - у улици Ивана Сенковића. Ове године организована је већ пети пут. Повод јој није Нова година, настала је, како нам каже њен "кривац" Мирко Мутапчић, директор КУД-а "Батајница" из чисте жеље за дружењем, једним лепим и несвакидашњим даном радости, музике, песме и игре - као нека врста концерта КУД-а којим се дичи ово земунско насеље.

Ову манифестацију као сличне у Београду и Земуну не прати медијска помпа, али је зато Батајничани не прескачу и просто обожавају.
Припреме трају данима и сви се утркују ко ће више бити од помоћи, а вредне руке приреде толико ђаконија пословичне сремске кухиње да уз посебан провод иде и посебно послужење.
Дефилеом више стотина учесника манифестације у народним ношњама улицама Батајнице у раним јутарњим часовима почиње "Улица".
Наставља наступом оркестра, певачких група и ансамабала КУД-а свих узраста.
КУД "Батајница" чест је гост светских и домаћих сцена, зато сваке године у гостима има званице из иностранства, ове године су дошли малишани из околине Ђевђелије, из Македоније.
КУД "Батајница" окупља више ансамбала и неколико стотина чланова, који под будним и марљивим оком Ружице и Мирка Мутапчића већ деценију најквалитетнију народну традицију преносе генерацијама младих.

0 Коментари