Прво се дечак или девојчица преметну на струњачи, потом трче што брже могу, истрче малу греду, прођу кроз положену школску клупу, скокну у даљ, дохвате лопту и убаце је у картонску кутију, а потом тениским лоптицама погађају таблу, преносећи штафету следећем другару...-најкраћи je oпис Малих олимпијских игара којима су се данас на теренима ОШ "Светозар Милетић" завршила такмичења у школским спортовима.

Током школске 2015/2016.године све земунске основне и средње школе одмериле су снаге у малом фудбалу, одбојци, кошарци, рукомету, атлетици, a за финале и топло време остављени су основци до петог разреда, Мале олимпијске игре у којима се учествовало шест школа.
Било је радости, навијања, бодрења и најважније - здравог спортског духа и дружења. Наравно, најсрећнији су били победници са пехарима и медаљама.
Много важнија од резултата је чињеница да се деца баве здравим активностима, јачају спортски дух, одржавају у равнотежи кондицију здравог тела и духа, комбинују равномерно здраво испуњавање слободног времена са обавезама у школи.
"Одржали смо после више такмичења у школским спортовима и атлетски митинг, који је показао да у Земуну има доста будућих нада краљице спортова", посебно наглашава Александра Радуловић, координаторка школских такмичења.
За најбоље школске спортисте проглашени су одбојнкашица Сара Пустахија, ученица шестог разреда ОШ "Бранко Радичевић" из Батајнице и кошаркаш Илија Милијашевић, њен вршњак из ОШ "Сава Шумановић".
Сара тренира одбојку и по два сата дневно, што је не омета да у школи има све петице. Тренира за ОК "Батајница", који је, захваљујући пиониркама попут Саре, првак Београда у пионирској конкуренцији 2001.годишта.  Сара је из породице која се бави спортом, њен старији брат је играо за ОК "Визура". Ова висока и јака девојчица рачуна на спортску каријеру и нада се позиву за државну пионирску репрезентацију за 22002.годиште. Њен наставник физичког васпитања Зоран Ђорђевић пун је речи хвале за Сарину упорност и могућности - вредна је, одговорна и неуморна, како на терену, тако и у школи, каже Ђорђевић.
Што се Илије Матијашевића тиче, његов наставник физичког Маниша Вукмировић истиче као његову највећу врлину - скромност. Каже да је Илија изузетан спортиста и нова нада српске кошарке. Илијин старији брат се такође бавио кошарком. Илија вредно тренира за КК
"Младост", постиже добре успехе и у школи, никада, каже наставник, због спортских обавеза није изостао из школе. Добар је друг и пријатељ. "О каквом се спортисти ради говори чињеница да сам га чуо како у свлачионици саветује своје другове из школског тима да уважавају судијске одлуке" - додаје један од организатора школских такмичења Зоран Цупаћ.
Земунски спорт, барем школски, можда нема одговарајуће предуслове и инфраструктуру, али има озбиљне клубове, који значе у држави својим резултатима. Они, иако родитељи морају да инвестирају у своју децу, могу да лансирају врхунске спортисте. Наравно, било би идеално да друштво и држава учине више, али увек се треба надати бољем, кад се располаже оваквим ресурсима.
Свака част, школарци!

0 Коментари