Можда је малом броју телевизијских гледалаца РТС - овог другог гњавника уши запарала ноторна бесмислица, лаж, лењост, зла навика или незнање да православни Васкрс прославља ни мање ни више него - 2,5 милијарде становника планете!
Чули смо ово за празничном вечером нас брат брату седморо, и с неверицом се згледали! Објављено у удраном гњавнику, негде око 19, 40 минута, и остали живи! Ми смо се, наравно, упустили у полемику како је то могуће. Ипак, дозволићете, две и по милијарде! Чак и за великосрбе и мегаломане мало много.
Кад су се гости разишли, седнем да прогуглам податак.
`Ајд да то не буде баш "Википедија", помислим, "Википедија" са ноншалантном статистиком и подацима - 300 милиона каже.
Следећи релевантни извор, како преноси "Блиц" 2008.године податке руских извора и Верске информативне агенције - тврди да број православних верника у свету не прелази број од 150 милиона, са тенденцијом даљег пада. Подробнo побројано бројно стање свих 15 аутокефалних православних цркава...
Но, добро, помислим, подаци се баш разликују и наставим претрагу:
"Новости" 2008.године преносе да је православаца 200 милиона; "Глас јавности" - сваки од наведених медија позивају се на исти извор - Ватикан - који алармира да је први пут у свету број муслимана премашио број "хришћана" уопште, не прецизирајући конфесију, а подразумевајући римокатолицизам као доминантан - помиње 300 милиона православних у свету.
Како год, разлика је 10 пута у корист лажовизијских лажи, произвољности, нехата или незнања.
О чему се год ради, велика, велика срамота за државни јавни сервис! 

0 Коментари