"Деца са Месеца", "Пешићи", сви они који се образују у неким другачијим условима у основној школи "Бранко Пешић" у Светотројичиној 4, прославили су данас дан установе у којој се, судећи по распеваности и весељу, изузетно добро осећају.
Њихова школа носи име најомиљенијег градоначелника Београда свих времена из његовог златног доба, који је, између осталог, како су подсетили на свечаности ђаци, и Земунац.

У години сећања на најпознатијег Земунца модерног доба (Бранко Пешић умро је 1986-е), била је то прилика да се понови да је највише захваљујући његовом елану, поштењу, избору стручних сарадника изграђен Нови Београд, Бранков мост и Газела, Источна и Западна капија, Музеј савремене уметности, Народна библиотека Србије, спортски центри "Пинки", "25.мај", "Олимп"...и пре свега - индустријска зона, јер је стандард подизала привреда и запосленост.
"Оно што је за собом оставио Бранко Пешић његови наследници нису могли ни да одржавају", знају и деца са Месеца...
Знају и како му је то успевало - није било тешко кад пред собом имате такву људину у сваком смислу. Бранко Пешић ОД ДРЖАВЕ НИКАДА НИЈЕ УЗЕО СТАН, ВРАЋАО ЈЕ ДНЕВНИЦЕ И НАДОКНАДЕ ЗА СВОЈ РАД У КОМИСИЈАМА И САВЕТИМА, НИЈЕ ИМАО ВОЗАЧА - ВОЗИО ЈЕ САМ (успут је знао да повезе и комшије, да не иде празан), ЊЕГОВ БРОЈ ТЕЛЕФОНА БИО ЈЕ ЈАВАН ДА БИ ЗА ПОМОЋ МОГЛИ ДА МУ СЕ ОБРАТЕ СВИ ГРАЂАНИ, А КАД СЕ РАЗБОЛЕО, НИЈЕ НА ЛЕЧЕЊЕ ОТИШАО У ИНОСТРАНСТВО! Да, постојао је такав човек у овоме граду и овој земљи. И био је наш суграђанин, Земунац!
Поносни на своју школу са посебно хуманом мисијом, ђаци, родитељи, колектив школе на челу са директором Ненадом Ћирићем приредили су својим гостима, међу којима је било директора земунских школа, незабораван дан.

0 Коментари