Један од истински ретких смислених филмова -по мом скромном мишљењу сасвим неправедно и кратковидо жанровски сврстан у научну фантастику - на тему граница моћи компјутерске машине је "Виртуелна свест" Волија Фистера са Џонијем Депом у главној улози.

Један од ретких филмова новије продукције (2014) који не арчи време и тера на размишљање, нудећи врло вероватно мрвице истине о свету у којем (још увек) живимо.
Сигурно да често размишљамо о опасним границама неспознајног компјутера који користимо свакодневно (и у виду андроида и џи-пи-ес-а), који добија истинску моћ конектован на мрежу.
Да ли уопште можемо да замислимо докле је тек стигла врхунска наука?
Делиће онога што жели да нам прикаже, сигурно да имамо у "Вирутелној свести" - не сумњам да би више нашла начина да блокира.
Чари "Вирутелне свести" су у апсолутној софистицираности коју постиже и која је средство да поверујемо и предамо се овој теми од првог до последњег кадра.
Радња почива на дубоко људској драми и, наравно, љубави.
У име љубави, љубави двоје научника, који уз помоћ креације - невероватног унапређења софтвера успевају да буду заједно у приватној и општедруштвеној мисији и после смрти др Вила Кастера - препрека постаје могућност управљања реалним светом од стране изумитеља револуционарне иновације. Она овладава светом, за почетак реагујући на све повреде оптималних вредности интервенцијама уз помоћ нанотехнологије која исцељује. Међутим, чин овладавања је, ипак, у рукама и свести оног које је контролише.
Застрашујућој идеји овладавања светом, па и свешћу, могућности да он измакне контроли супротставља се радикални покрет, који то жели да спречи по сваку цену.
Свет који је овладао делићем планете на имању Кастерове жене, Брајтон, шири се у одбрани свога постојања, а да га треба неутралисати схватају Кастерови најближи пријатељи. Уносећи вирус у софтвер, на земљи ће морати да се ресетује све што може да повеже на интернет.
Да ли је контрола сузбијена?
Вечно питање.
Иако ограничена на башту Кастерових, регенерација коју је "инсталирао" генјални научник и даље ради.
Може ли машина овладати нама - то питање итекако отвара "Виртуелна свест". Није она сведена на зависност од интернета и компјутера од којег се не одвајамо ни у једној прилици. Ово је нешто више. Погледајте.

0 Коментари