Позоришни глумци, театролози, критичари, управници, директори фестивала и хроничари и историчари нашег града Земуна обележили су 5.новембра 2016.године значајан јубилеј - 240 година откако се Земун уписао на позоришну мапу света.

У дану посвећеном позоришном јубилеју представници организатора, делегације позоришних уметника, Клуба матичне културе Земуна и општине Земун положили су цвеће на споменик оснивачу Земунско - српског добровољног друштва" Николи Зорићу на Земунском гробљу.
Никола Зорић је као пензионисани позоришни глумац Народног позоришта у Београду био оснивач и први редитељ Друштва, а споменик на Земунском гробљу, њему и за "даске које живот значе" талентованим члановима његове фамилије подигнут је давне 1895.године.
Цвеће на спомен - плочу оцу српског театра Јоакиму Вујићу, која је постављена на зид школе у порти Светониколајевске цркве у Земуну пре шест година положили су театролог Милован Здравковић, председник Скупштине општине Ненад Врањевац, председник КМКЗ Светозар Љубинковић и заменик градског секретара за културу Милан Лазовић.
У театру "Карт бланш" изложбу Милована Здравковића "Из позоришног живота Земуна" отворио је сценограф Миодраг Табачки. Експонате, портрете глумаца земунских позоришта, дизајнирао је Дражен Руменчић.
У наставку обележавања јубилеја одржан је округли сто "Позоришни живот Земуна" на којем су говорили хроничар Бранко Најхолд, професор Миодраг Дабижић, театролози Радомир Путник и Милован Здравковић и директор Међународног фестивала монодраме и пантомиме Борислав Балаћ, док су изводе из штампе читали глумци Предраг Милетић и четворострука добитница Златне колајне Фестивала Весна Станковић.

Не постоји некаква Земунска позоришна школа као строго естетска група, већ само писци и позоришни посленици који су живели или живе у Земуну и у њему су стварали или стварају, истакао је Радомир Путник. Он је навео да су се у историју српског театра уписали Јосип Кулунџић, драмски писац и оснивач Катедре за драматургију, Ото Бихаљи - Мерин, Синиша Ковачевић, а од млађих Игор Бојовић и Љубинка Стојановић.

0 Коментари