Колико је Бог велики, свемогућ и остало, најбоље сведочи постојање толиког броја несавршених бића око нас. Та и таква бића нас саплићу, хране се једом и злобом, сметају и непријатна су, па, ипак, постоје. Још како постоје.

Наш лик, лик којим се бави моја сатара, јесте једна женска сподоба. Сподоба у сваком погледу, и физичким изгледом и недостатком алтруизма, што ће укратко рећи, мизантроп, завидљивац, каријериста без покрића, али, на типично српски начин - заштићени бели медвед. Да, и подсећа на медведа - на штиклицама и с ташном по последњој моди.
Сподоба се појавила у нашој радној средини са "највећим политичким потресом" у паланци, одмах иза "вође" и свог блиског старијег сродника.
Као да јој је од баба остало, одомаћила се и врло брзо напредовала у служби - подразумевало се, с обзиром на "заслуге" - нико "вођу" горљивије није препричавао и узимао у уста од ње.
Елем, како ничија није горела до зоре и дана, краткотрајно замрачење се по Сподобу завршило падом са функције на - плаћеније партијско место, на којем је "бескомпромисно" извршавала све "вођине" налоге. То за сподобу њеног кова брижљиво изабрано место ће Сподоба, наравно, сачувати као редован приход, касније и уз редовну плату годинама, до данас - само неких десетак година.
Иста, Сподоба, ће, наравно, уз помоћ "вођиних" високих веза наплатити вишемилионско обештећење - као да јој се звање и ништа мање подразумевало од наше фирме.
О начину на који је ова дрчна самица збринута - као и сва њена фамилија - ни тужилаштва ни полиција нису до сада повели истрагу.
У свако политичко доба Сподоба је бескомпромисно бранила свог "вођу" и кад га други нису смели поменути. Сподоба је била изузета од свих правила: радних, дисциплинских, икаквих - на сва уста је протестовала због своје прогоњености, иако је на радном месту нису ни виђали, одбијала радне налоге и на крају, пресавила табак због злостављања.
Никада и никога својим отровним змијским језиком није остављала на миру.
Међутим, кад вратимо све филмове, као што се поново емитују њене репризе, ниједан сценарио није немогућ, па да и таква каква је Сподоба коначно свима ...матер (у изворном говору) и све из "опозиције" се намести за Хурем.
Пту! Пту! Да се померим с места, како каже народ.
Не би ми било први пут да данас помислим што најволшебнијим путевима блатњавим постане стварност.

0 Коментари