Привредни амбијент наше земље се, неспорно, мења и променио.
Дошле су овде најпре стране банке, осигурања, разни консалтинзи...али и производње - свакојаке.

Довео их је интерес, у мањој мери (не)развијено тржиште, повољности које им пружа држава (за разлику од домаћих предузећа у немилости).

Разгаћивање

Ако су се и устручавали док су радили студије одрживости и исплативости и процењивали перспективе приходовања, што су више упознавали прописе, услове и праксу домаћина, своје "високе" стандарде
прилагођавали су "свецу", снижавали их, а кад су се одомаћили (уколико нису спаковали пинкле) у много чему су нас и превазишли. Тако да у многим страним предузећима, над радницима палаца бич, а надзиру их гоничи робова најгоре врсте. Они су наши драги гости, инвеститори, па им се и у робовласничком третману не приговара - издржаће се све - по туђим леђима.

(Не)Дозвољена банкарска ноншаланција

Наравно, случај за себе су услужне фирме, посебно банке.
Дошле су и вратиле кредите, којих није било готово деценију - док нам нису агресивном кампањом и понудом - живот без банкарског зајма с каматом (или "минус" на текућем) учинили престижном навиком "кредитно способних" .
А кад је, опет, у народу слепљених црева и новчаника, достигнута презадуженост = кредитна неспосoбност, наставиле да животаре од одржавања рачуна (и камата) и разматрају повлачење ако се стање настави.

Сами себе кредитирамо (повлачење ефективе)

У многим банкама ћете се у овом тренутку (децембар 2016.године) начекати док вам одговоре на захтев за подизање кредита или рефинансирање постојећег.
Разлог су слаба плаћања, минималне и ретке уплате грађана, иако је крај године (као и баш зато што је крај...године, мслм). Како нема новаца од уплата на банковном рачуну - да се изда у виду зајма (са каматом, то већом што више рата), чекаћете да се новац накупи, и то приоритетима. Банкарске управе предност ће дати по себе наујноснијим кредитима.
Као да су ефективу повукле, предосећајући некакав економски слом.
Питајте оне који чекају на одговор на свој кредитни захтев - никад се није дуже чекало. А банкари - све им можемо и спорити и пришивати - знају. И своје и наше стање. Верујте, познају нас боље од нас, имају увид и генеришу наше стање. Питајте њих, или кредитни биро како сте.

П. С. Подсетићу вас да је само у Главној улици тренутно отворено дванаест експозитура банака: "АИК банка", "Ерсте банка", "ПроКредит", "Сосијете женерал", "Војвођанска банка", "Комерцијална" (на углу са Рајачићевом), "Сбербанка", "Теленор банка", "Рајфајзен", "Интеза", "Алфа", "Пиреус"...да не спомињемо околне...Једино је на месту експозитуре некадашње "Хипо- Алпе-Адрија" банке у трку ушла једна кладионица - "Балкан бет". Благо нама!
Ред је и да промени име у Банкарску улицу. Макар била и главна. То се некако подразумева.

0 Коментари