Клуб "Сербона" земунског популарног интернет радија "Радио Сербона" званично је отворен 16.марта 2017.године промоцијом друге књиге Александра Дикића "Хрестоматија српског страдања".

Александар Дикић, по професији лекар, своју прву књигу "Настанак и нестанак једне државе - правда за Меморандум" објавио је поводом 30.годишњице Меморандума САНУ, а "Хрестоматију" посветио анализи историјских докумената и сведочанстава о српским страдањима у новијој историји.
"Поука мог дела је да почнемо да негујемо здрав традиционализам, да стварамо нове људе по угледу на велике и славне претке, да модернизујемо националне идеје у складу са својом традицијом и укрстимо их онако како су то радили најшколованији Срби, права елита свога народа" - истакао је на представљању "Хрестоматије српског страдања" њен аутор.
Наравно, у новом земунском простору за сусретања, причи није било краја, те се промоција дела снажног наслова и тематике претворила у размену идеја, ставова и мишљења, праву трибину која је потрајала до дубоко у ноћ.
"Трагично сведочанство о тровековном лутању Срба кроз лавиринт компликованих међународних односа разоткрива сурову матрицу у понашању европских империја према покореним народима. Нит насиља, бескрупулозности, дволичности и нескривеног себичлука није прекидана, а устаљени образац који је вешто коришћен увек када су околности то дозвољавале, црпли су и последњи атом снаге и последње крвно зрнце из људи који су се рађали и умирали сањајући слободу" - пише Дикић у уводу у "Хрестоматију".
И сања сан о слободној Србији Срба који ће мудрошћу и слогом избећи пострадања и извући поуке из своје прошлости.
"Хрестоматију српског страдања" објавио је "Бернар" у библиотеци "Заклетва животу", а рецензије за ово дело написали су Рајко Ђурђевић и мр Радован Калабић.
"Из страдања у трајање" - поруком наде потписује своју књигу Александар Дикић.

0 Коментари