У Дому војске Србије 8.јуна 2017.године представљена је друга књига трилогије о Кошарама Ненада Милкића "Зов карауле".
Наставак "Последње страже" заснован је на истинитим сведочењима преживелих хероја и породица погинулих, те је аутентична, романсирана реконструкција натчовечанске борбе нешто више од стотину војника на редовном служењу војног рока, који су те 1998. и 1999. године имали 18, 19 до 24 године, предвођених својим јуначним официрима.
Шеснаеста промоција по градовима Србије, и завршна, у престоници, окупила је пар стотина људи, међу којима је био највећи број младих.
Причу о херојској одбрани српске границе према Албанији, коју је водила шачица младића решених да не одступе удруженом непријатељу, шиптарским терористима, регуларној албанској војсци уз логистичку подршку НАТО, данас шири Милкић својим књигама, јединим спомеником који расте у трилогију њиховој херојској епопеји у част у целој Србији.
А ти голобради младићи, још на војној обуци, чували су прелаз преко Ђеравице, на Паштрику и Кошаре, фронт дугачак више од десет километара до потписивања Кумановског мировног споразума. Да нису, непријатељ би, према мишљењу многих, направио "потковицу" и стигао до Ниша!
Хероји Кошара углавном ћуте у јавности.
"Србија је увек рађала јунаке, али не и политичаре, који би знали да сачувају војне победе" - рекао је на промоцији књиге "Зов карауле" Иван Дражић, један од преживелих чувара границе.

Милкићеве књиге "Последња стража" и најновија "Зов карауле" промовишу се широм Србије као незгасло сећање на оне којима се држава одужује ћутањем; са трећим томом који аутор најављује под насловом "Ми смо бранили Кошаре", сазидаће сe вечни споменик српским Обилићима 20.века.
На промоцији је говорио и новинар Михајло Меденица, пркосни борац за српску истину, који се једини дрзнуо да поново ногом крочи на Кошаре, упркос претњама шиптарских званичника да "српска нога тамо више неће крочити".
Промоцију је својим присуством увеличала драмска уметница Ивана Жигон, која је читала одломке из најновијег Милкићевог романа, а са "Косовским божурима" извела песме о Косову и Метохији.
Удружење "Србски светионик" из Батајнице, које је и организатор промоције, позвало је на парастос погинулим браниоцима с Кошара 10.јуна у 11 часова у цркви Светог Марка.

0 Коментари