У препуном амфитеатру Факултета политичких наука, у организацији Српског политичког форума 25.октобра 2017.године приказан је филм Бориса Малагурског "КОСОВО: МОМЕНАТ У ЦИВЛИЗАЦИЈИ". Што није комплетна српска дипломатија, успела је продукција Бориса Малагурског, да "косовске" власти натера на повлачење захтева за пријем такозваног Косова у УНЕСКО. А највећа похвала филму, по речима његовог аутора је осуда косовског премијера Рамуша Харадинаја да је "филм расистички и без преседана".
Приказивању филма, који је, према мишљењу његовог аутора Бориса Малгурског, после емитовања у препуном Српском културном центру у Паризу - преко пута "Бобура", у присуству западних дипломата, довео до повлачења захтева такозваног Косова за пријем у УНЕСКО, присуствовао је и "главни и одговорни" за јасне поруке упућене свету.
Према речима Малагурског филм ће ускоро премијерно бити приказан у Њујорку, договорен је термин емитовања у Стокхолму, Бечу, а приказан је и у Републици Српској и Црној Гори.
Филм је сниман готово у тајности и било је спорадичних проблема са локалним живљем које је реаговало на присуство филмске екипе у близини српских светиња. "Често смо морали да глумимо странце, после чега су се повлачили" - описује како је текло снимање Борис Малагурски.
"Важно је да овај филм, који приказује изузетне лепоте српске културне баштине на Косову и Метохији, као и степен угрожености цивлизацијских културно - историјских вредности, види што већи број гледалаца, а посебно важне поруке упућује Западу, који не сме дозволити да је чувају они који су је вековима уништавали, из политичких и етничких разлога, да би затрли трагове постојања једног народа на његовој вековној територији" - рекао је после емитовања Борис Малагурски, расположен да одговори на бројна питања студената.
Сажет и јасан сценарио написао је Милош Нинковић, текст врло емотивно и сугестивно говорио Стефан Поповић, родом с Косова и Метохије, који данас живи у Аустралији, а узбудљиви кадрови из ваздуха вешто укомпоновани са архивским снимцима на драматичан начин су дочарали угроженост непоновљивих призора ванвременске духовности и лепоте српског народа, уколико се препусти непријатељски настројеном народу.


0 Коментари