Kim Val iz Švedske imala je samo 30 godina, Dafne Karuna Galicija 53, Jan Kucijak 27 (!) i njegova verenica Martina Kušnirova, Viktoria Marinova, Džamal Kašogi 59 - svima je zajedničko da su novinari istraživači, da su, prema rezultatima istraga brutalno i naručeno likvidirani zbog prelaženja dozvoljenih granica i zalaženja u strogo zabranjenu zonu kriminala i korupcije. I ne samo oni. Ubijen je i kanadski novinar, u Meksiku su se mafijaški karteli surovo obračunali sa osmoro kolega gorenavedenih, novinari su slobodne i nebranjene mete i u Nikaragvi, a ni na Balkanu ućutkivanje nije sasvim uspelo, oglasi se po koja ptica rugalica.
U centru Zagreba 44 dana štrajkuje gladju Domagoj Margetić, Brankicu Stanković čuva obezbedjenje...

Prema izveštaju Reportera bez granica u prvoj polovini tekuće godine ubijeno je u svetu 47 novinara.
''Moj dragi prijatelj, istaknuti saudijski pisac Saleh al-Shehi, napisao je jednu od najpoznatijih kolumni ikad objavljenih u saudijskim medijima. Nažalost, on izdržava neopravdanu petogodišnju zatvorsku kaznu zbog navodnih komentara koji su u suprotnosti sa saudijskim establišmentom. To što je egipatska vlada zaplijenila cjelokupno izdanje novina al-Masry al Youm nije razbjesnila kolege ili isprovocirala njihovu reakciju.
Ove akcije više nemaju za posljedicu reakcije međunarodne zajednice. Umjesto toga, ovi potezi mogu izazvati osude nakon kojih brzo uslijedi tišina.''
Nisu navedeni novinari istraživači pušteni niz vodu samo od onih kojima su zaboli prst u oko - na cedilu ih je ostavila i javnost, domaća i medjunarodna, upravo kako je u citatu iz svoje poslednje neobjavljene kolumne za Washington Post napisao Džamal Kašogi.
Zapitajmo se i kakve su smrti namenjene poslenicima javne i, trebalo bi da se podrazumeva, slobodne reči. Teško zamislive u svojoj strahoti iole normalnom čoveku. Kao da su ih vlade njihovih država prepustile na ''volju'' ili ''milost'' mafiji - potpis podzemlja i kriminala je uglavnom na svima njima, bila u pitanju sekira, nož, testera, bomba ili kakav ''jurodivi'', kao što se pakuje slučaj Viktorije Marinove.
Ako svet pristane na ovakvo ućutkavanje, kuda će?
Činjenica da je pobunjena javnost u Češkoj iznudila ostavku premijera i ministra policije, dok se Rijadu samo preti prstom preko bare ne uliva previše nade da će se stvari bitnije promeniti.
#slobodanovinarstvu

 

0 Коментари