У београдском ''Медија центру'' представницима медија премијерно је приказан филм ''Уранијум 238 – моја прича'' Адвокатске канцеларије Алексић из Ниша, режисера Миодрага Миљковића, у продукцији ''Синопсиса''. Филма о последицама НАТО бомбардовања СРЈ 1999.године, који, како његови аутори тврде, никога неће оставити равнодушним.

''Наша деца су у питању, уранијум делује 7500 година, а ми који смо пролазимо кроз пакао последица тражићемо и добићемо морално, правно и материјално обештећење за сваку жртву и насталу штету'', објавили су данас на конфенерцији за штампу у Београду режисер филма Миодраг Миљковић, др Срђан Алексић, адвокат тима који ће радити на тужбеном захтеву, некадашњи министар спољних послова СРЈ и председник Беофорума Живадин Јовановић, генерал ВМА у пензији Слободан Петковић и Велимир Недељковић, професор заштите на раду.

У Нишу је недавно одржан Међународни симпозијум ''Последице бомбардовања СРЈ осиромашеним уранијумом 1999'', а гост је био и бивши италијански војни пилот Доменико Леђеро, који је дао огроман допринос расветљавању истине о последицама осиромашеног уранијума по здравље војника у светским мисијама.

Леђеро је на скупу дао дозовлу да се емитује снимак из Пентагона у којем  се указује на штетност осиромашеног уранијума по здравље људи, који најдиректније оптужује америчку и НАТО администрацију за злочин према човечности.

У прилог доказима иду и статистички показатељи о вишеструко повећаном обољевању од најтежих болести, проузрокованих високим дозама зрачења осиромашеног уранијума на нашу земљу 1999.године.

''Жртве уранијума морају бити обештећене и лечене на рачун оних који су донели болести, земља ''излечена'' и очишћена од заосталих делова разарајућих ракета и свих контаминирајућих делова, а прве тужбе поднећемо већ у новембру'', истакао је Алексић.

Сви учесници конференције упутили су апел јавности да на одговарајући начин подржи и помогне истеривање истине на видело, како бисмо доживели какво – такво задовољење, али и спречили да се икоме у свету поново овакво зло каквом смо ми изложени пуних 19 година.
 
 
 
 

0 Коментари