У улици Цара Душана 57 под фирмом Регионалног центра за таленте 1 у здању познатом као Дом Анђе Ранковић већ сто година поносито стоји задужбина Краљице Марије.
Изграђена 1919.године по пројекту архитекте Фрање Катинчића, приземна, пространа зграда првобитно је била намењена за Дом Краљице Марије, односно Дом за сремску сирочад, после Великог рата.
После Другог светског рата поново ће бити кућа сирочади, само ће јој комунисти променити име у Дом Анђе Ранковић. Једно време дом се звао и Дом пионира, до 1955.године, када постаје зграда друштвено-политичких организација, Дом народне технике, Ваздухопловни клуб Фрањо Клуз, седиште Архимедеса...Никада овај дом није мењао корисника и увек је био у служби деце. Данас је Регионални центар за таленте 1.
Зграда је вредна у архитектонско - стилском и културно-историјском смислу и чини део историјског грађевинског фонда Земуна из доба његовог привредног, друштвеног и културног развоја.
Има сопствено двориште, а сама основа здања је у облику слова Т са два готово идентична крила и широким и пространим улазом.
Због своје сведености и лепоте, савршено уклoпљена у околни амбијент, зграда у стилу сецесије је у каталогу непокретних културних добара на подручју града Београда.


 

0 Коментари