Свет ће памтити 11.април 2019.године, када је оснивач узбуњивачког сајта WikiLeaks Џулијен Асанж избачен из амбасаде Еквадора и ухапшен, јер му је нови председник ове државе после седам година ускратио азил и дозволио Скотланд јарду да новинара на силу изведе из здања и убаци у полицијско возило.

Сцене ужаса, за Асанжа, упркос боравку у кућном притвору, изненађујуће по бруталности, нису остале у сенци захваљујући камерама Russia Today, које су се једине нашле на лицу места.
Русија, која је узела у заштиту и Едварда Сноудена, позитивно је оценила утицај који је одиграо Виликс.
Сам Сноуден се одмах огласио на свом Твитеру: ''Слике еквадорског амбасадора, који је позвао британску тајну полицију да извуче Асанжа, хтио он то или не, које су заслужиле награду за новинарство, ући ће у историјске књиге. Асанжови критичари можда ликују, али ово је мрачни тренутак у историји слободе медија.''.
Уместо награде, Асанж је истог дана када је и ухапшен, изведен пред Вестминстерски суд. За кршење кауције највероватније ће бити осуђен на 12 месеци затвора, а могуће и изручен Америци, иако се председник Трамп оградио од флека својих демократских претходника изјавом да не зна ништа о Викиликсу.
У међувремену су поборници слободе говора и сви подржаваоци Асанжа започели с протестима, те су у многим земљама почеле да се потписују петиције против његовог изручења.

Свој глас можете дати овде https://i.diem25.org/en/petitions/1?fbclid=IwAR2zCoqiBBxYHu_kKEXcbav9JtorUgvhxjc9NdY_y6157tyqn1RgNSnKRhQ.
Пратићемо ову ситуацију..


0 Коментари