Ових дана освежени су постојећи кодекси, правилници о понашању, дрес коду (WOW)званичном и незваничном, интензивиране подуке - најкраће, притегнут обруч око распуштенијих, за њихово добро, наравно.

COPYWRITING

Да ли верујете да је свака општина у Србији окачила на своје ''официјелне сајтове'' (чуј, чуј, нуто) илити веб презентације истоветни текст кодекса? Е, па, не верујте! Проверите, молим.
Слично се догодило и у свим установама, предузећима и институцијама, а најнормалније је да те корпоративне правилнике имају предузећа, компаније итд.
Да кренемо на суштину?
Елем, ти фамозни ''Кодекси понашања службеника и намештеника...'' у државним органима, јединицама локалне самоуправе, правобранилаштвима... листом сви прописују ''скуп правила понашања службеника и намештеника који садржи професионалне и етичке стандарде за обављање службених послова и остваривање комуникације са странкама, у циљу обезбеђивања квалитета и доступности услуга, као и подстицања поверења у интегритет, непристрасност и ефикасност органа ...'', са сврхом да, између осталог, ''  утврди стандарде личног и професионалног интегритета и понашања којих би требало да се придржавају службеници, подржи службенике у поштовању професионалних и етичких стандарда, упозна странке о правилном начину поступања и понашања службеника, допринесе изградњи поверења грађана у локалну власт, допринесе успостављању ефикаснијег и одговорнијег поступања службеника''. Јасно, да јасније бити не може.
Међутим, кад ми кућно васпитање и образовање све ово не би подразумевали - са нагласком на лични и професионални интегритет - авај ономе коме то Кодекс треба да угради! Ефикаснији би био чип! Биће да је ово практични покушај да се уведу у ред новозапошљене страначке војске наоружане плаћеним инстант ''знањем'' у виду купљених диплома уличарске провијенцијенције. Добро, можда клупске. На ноћне клубове, мислим.

''ПРАВИЛА'' ВАЖЕЋА ЗА СВАКО (НЕ)ЈАВНО ДЕЛОВАЊЕ!?!

И није фамозни кодекс једини меродаван - са свих курсева и обука се поручује исто: не можете приватно ово, јер сте службеник, намештеник, запослени срећник Агенције за одржавање пословних простора, на пример....Те тако, запослени нема своје ја, приватност. Да у радно време не поставља објаве на друштвеним мрежама, не реагује, то је већ иде. Али, у своје слободно време да се не заборави па лајкне нешто ''погрешно''. Шта то значи?
Кад дођете кући, раскомотите се, извалите у софу, на под или траву са својим дететом и кућним љубимцима. Увалите се, да простите, у кучећу каку, окупате се, пресвучете и дођете на посао, као и свакога дана, по ПС. Све то што вам се издогађало снимите и поставите на своје профиле на друштвеним мрежама. Или неке анегдоте са фамилијом...Не, неко би да вам ускрати то право, јер ви сте чиновник. Ма, дајте!

ПРАВО НА ПРИВАТНОСТ, МАКАР У СЛОБОДНО ВРЕМЕ

Или то са ''неприкладним'' коментарима, посебно критичким, или с подршком ''неподобним'' објавама!?!
Нема кодекса који ће укинути приватност, да се разумемо.
Ми негде радимо за плату - платом смо плаћени да радимо и будемо службени и професионални осам или више сати, после тога излазимо из пословне или службене униформе, изувамо се у кућне папуче и са својом децом ваљамо на поду у тренерци или шортсу, и то је наше право.
Кад у том времену коментаришемо објаве на друштвеним мрежама, то чинимо као ''ја'', не као чиновник Пера Перић.
И кодекс има сврху само ако ограничава ''ја'' да од службеног Пере Перића направи нешто више од службеника - иако је то свугде у нормалном свету personality, која се очекује чак и од кандидаткиња за избор за Мис света!

Нереални остатак кодекаса не заслужује ни коментар. Знамо сви како ствари стоје у држави коју немамо, са изношењем својих политичких и осталих ставова. Диктира их свугде победничка политика, али она даје права и пораженој мањини, и на живот и на све његове манифестације. Лек је размена ставова. А то овде неће скоро. У корист све веће поларизованости друштва, на свеопшту штету.










 
 

0 Коментари