После 14 година владавине, због наводне изборне крађе, 10.новембра 2019. године дао је оставку, а после неколико дана, добивши азил од Мексима, отпутовао у ову земљз Ево Моралес, оставвљајући Боливију у стању правог грађанског рата.
Све ове чињенице о лидеру боливијских кокапероса, МАС-а, Покрета за социјализам, преко ноћи су ажуриране на Википедији и другим изворима.
Од Моралеса прелазна власт тражи да се одрекне идеје о поновном кандидовању на изборима који ће бити расписани чим се у земљи успостави ред.
Као представник најширих слојева боливијског друштва, Ево Моралес је био на Кастровом пзтз, у галерији слободарских јужноамеричких вођа, жестоко супротстављених колонизацији отаџбине.
Она Америка која је лансирала мантру да републиканци не производе нове ратове (као демократе) скочила је себи у стомак и по ко зна који пут доказала владавину дубоке државе, увек будне да ''погура'' процесе...
И, као у случају некадашње СФРЈ, Ирака, Авганистана, Либије, Екваадора - где је Рафаела Кореа државним ударом сменио Лењин Морено, Венецуеле - Николас Мадуро је на једвите јаде преживео режирани покушај државног удара недавно, на удару се ових дана нашла Боливија.
Иза сваке америчке и западњачке представе остала је крв, разарање, хаос, безнађе и бесперспективносст на дуге стазе.

0 Коментари