Na desetu godišnjicu postojanja Fondacija ''Zavičajna kuća'' sa sedištem u Sremskim Karlovcima, dodelila je 23.novembra 2019.godine priznanja čestitosti i nagrade piscima najboljih književnih radova pristiglih na konkurs na temu Narodni običaji podunavskih Švaba i razvoj dobrosusedskih odnosa.

Slično Jevrejima koji su ustanovili titulu ''pravednika'', Fondacija Zavičajna kuća treću godinu dodeljuje priznanja za čestitost jednom fizičkom i jednom pravnom licu čije su ideje i aktvinosti prepoznate kao doprinos toleranciji, dobrosusedskim odnosima i suživotu sa drugim i drugačijim. Dodeli ovog visokog priznanja obično prisustvuju i ambasadori Austrije i Nemačke, što svedoči koliki značaj za ove države ima zaštita zavičajnog nasledja, revitalizacija izvorne kulture, negovanje tradicije i običaja, podržavanje istraživanjima i stvaralštva iz oblasti kulture, istorije, jezika i publicistike.
Muzejska postavka u okviru Zavičajne kuće verno odslikava život Podunavskih Švaba od pre 250 godina, kada su nastanili delove Vojvodine i Podunavlje.
Poštovani sugradjani, jedan deo Podunavskih Švaba živeo je i kod nas u Sremu.
Osnovali su i deo grada pretežno nastanjen Nemcima koji se zvao Francstal. Iz Francstala je u blistavi Holivud stigla i Glorija Svanson, velika filmska zvezda nemog filma.
U Francstalu su, podsetimo se, ustanovili i procesiju Prvomajskom ulicom do katedrale Svetog Vendelina, srušene posle Drugog svetskog rata, kada je veći broj naših sugradjana Nemaca napustio svoja imanja i domove pred progonom komunista.
U našem gradu su Nemci ostavili na Velikom trgu i crkvu Presvete djeve Marije (poznata po orguljama) i katedralu Svetog Roka u Zemunskom parku, kao i veliki deo katoličkog groblja na Zemunskom groblju.
Bavili su se uglavnom zanatima: bili su mesari, šnajderi, zlatari.
Nekada ih je bilo značajan broj, dvocifrem broj u populaciji multietničkog i multikulturnog Zemuna, danas je broj porodica sveden na ispod dvocifrenog.
Zemun info se oduvek bavio značajnim nasledjem koji su nam ostavili naši Zemunski Nemci.
S ponosom ističemo da je tekst Tihi nestanak Francstalaca objavljen  na našem blogu 23.decembra 2010.godine jedan od najčitanijih.
Ukoliko imate sećanja na svoje komšije Podunavske Švabe koji žive ili su živeli sa nama, obratite pažnju na projekat Književni sastav Fondacije ''Zavičajna kuća'', a Zemun info će ovu web prezentaciju uvrstiti u prijatelje bloga.

0 Коментари