Узимајући реч у расправи о предлогу Закона о слободи вероисповести, која је вођена у ноћи између 27. и 28.децембра 2019.године, посланик Демократског фронта Милна Кнежевић дао је генезу проблема, направио пресек и показао резултат политике расрбљивања владајуће већине.
Један од нанадахнутијих, најискренијих и најистинитијих говора који су се могли икада чути у једном парламенту, стога преносимо у целини.

''Ово је Содома и Гомора! Лавиринт бесудништва, гријеха и пошасти, које није забиљежило ни оно најгоре ранохришћанско вријеме, кад су за вријеме Нерона хришћане бацали лавовима и прогонили их кроз катакомбе.
Ова и оваква приватна Содома и Гомора, данас је кроз овај предлог закона расписала потјерницу за Исусом Христом, Господом нашим и тражи му крштеницу и доказ да је рођен пре 2000 година. Безбожничка руља Господу Богу тражи крштеницу! То може само у Содоми и Гомори! И ако је постојао онај библијски уништени град, ово је његово оваплоћење кроз овакав режимски насртај на духовне и историјске темеље истинске, Његошеве Црне Горе.
Али није ни чудо, јер су преци ових који данас траже крштеницу Исусу Христу, прије шездесетак година организовали и јавну сахрану Господу Богу., како би показали да су раскрстили са религијом и са Богом. А Бог к"о Бог, васкрснуо је, а од њих ни трага ни гласа, ни помена! Погребници Исуса Христа су заборављени и сад труну у паклу, да им се ни потомци не могу сјетити имена, ако уопште и имају потомака.
Данас су од Подгорице, Немањиног града, направили Бејрут. Хиљаду полицајаца је оркужило Скупштину. Сто полицајаца је овдје испред просторија Демократског фронта, а ја имам привилегију да ме у стопу прате и два униформисана ватрогасца.
Извели су и четири полицијска коња, то је највише што су имали, јер изгледа нису имали тендер за магарце. Извели су и неколико белгијских овчара и извели су оне корњаче по мостовима не би ли показали и доказали Сорошу да више нема Црне Горе.
Али, Црна Гора је васкрсла! Васкрсла је данас у Зети, гдје је блокиран аеродром, васкрсла је у Беранама, васкрсла је на Ђурђевића Тари, васкрсла је у Пљевљима, васкрсла је у Будви, васкрсла је у Бијелом Пољу, слободни народ је изашао на улице и са иконама Христа и наших светитеља, попут наших Петра Цетињског, Арсенија Чарнојевића, бране вјеру, јер једино нам још вјеру нисте узели.
Знате откуд нама ова снага? Знате откуд нама вјера у ово што радимо, господине Марковићу? Синоћ смо Андрија и ја добили благослов од нашег патријарха.
Ви никад не можете осјетити тај благодат, ту смиреност и хришћанску врлину којом нам је поручио да свуда и на сваком мјесту бранимо свету нашу Српску православну цркву, јер Црногорска митрополија приморска није једина епархија у Црној Гори нити ће икад бити једина епархија у Црној Гори и свако ко буде покушао од ових, како кажу депеесовци, свештеника са ове ваше стране, безбожничке стране  да чује, биће проклет и од Светог Василија и од Светога Петра, а ми ћемо му доставити толико удараца да му никада више не буде пало на памет  да помисли и на ђавола, а камоли на Бога! То треба сви да знају!
Зато желим да пошаљем поруку слободним грађанима Црне Горе, овима који су данас васкрсли Његошев дух у црногорским градовима - лаж је да нам неће отимати храмове. Лаж је да нам неће отимати цркве! Прво ће нам дозволити улаз у храмове од 8 до 12, а онда ће оним распопима и проклетницима које су проклеле све помесне цркве дозволити да улазе од 4 до 6, а онда ће бизнисменима и тајкунима, попут Бокана и осталих, који су урнисали Црну Гору дозволити да од 6 до 10 или тамо до 12 имају услужне дјелатности! То је њихов план! Њихов план је и да узму наше сеоске цркве и наша сеоска гробља и желим да знате, слободни грађани, онога момента кад буду изгласали овај закон, гробови наших предака прелазе у власништво комуналних и погребних услуга и увешће вам гробарину на кости очева и ђедова и ако не будете могли да је платите, ево, захваљујући оваквој Влади Црне Горе, више умиремо него што се рађамо, избациваће кости наших предака за кости оних који су спремни да плате у оваквој наказној Содоми и Гомори.
Ја желим да се обратим и мом митрополиту Амфилохију. Послушали смо га да не примјењујемо најрадикалније методе у скупштини и ван скупштине. Али, ми смо саопштили да ћемо пружити отпор, заклели смо се и примили благослов од нашег патријарха српског Иринеја. Он сједи на столици Светог Петра Цетињског. Оног Светог Петра Цетињског који је у десној руци држао мач, а у лијевој крст и у бици на Мартинићима и Крусима зауставио да Црна Гора потоне под Отоманску империју и да овуда сад, да ми не буде замјерено, клањамо од Улциња до Бара, Подгорице, Мојковца, Пљеваља и свуда гдје гледа православно око и чује православно уво.
Митрополите Амфилохије Радовићу, тражим од вас да, уколико прође овај и овакав закон, не кунете никог од ових људи из парламентарне већине, не кунете никог од ових људи из Владе, већ да прокунете Мила Ђукановића и његово потомство док је вијека и свијета због овога што је урадио од наше цркве, од наших светиња и од онога у шта вјерујемо!
Тражим од вас, владико наш, да ако прође све ово, онај који је заслужан за ово буде проклет од вас са трона Светог Петра Цетињског!
А што се нас тиче, видјела је данас читава Црна Гора да смо спремни бити на сваком мјесту и бићемо вазда.
Нас су данас на нашим  улицама наша браћа, наше сестре, мајке, родитељи, рођаци, дјеца то молили и позивам све оне фејсбук витезове и сердаре који су нас ових дана чикали - ђе сте, јунаци, ђе сте, хероји, на улицама Подгорице, ђе сте у Скупштини Црне Горе? Побјегли сте, али нема везе, нека сте побјегли, тако се бјежало и са Косовске битке, па је историја упамтила само оне који су били тамо и жртвовали се за свијетле идеале, а издајицама се ни трага ни гласа не зна.
Поносан сам на Демократски фронт! Још једном смо показали да смо истинска Његошева Црна Гора и желим да честитам свим мојим колегама  посланицима и свим слободним грађанима Црне Горе, посебно свештенству које је са њима.
Живјела слободна, наша, Његошева Црна Гора!
Нема повлачења, нема предаје! Амин!''

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=4qrdtUX4Ezo&feature=emb_logo


30/12/2019

0 Коментари