Према последњим подацима које непрестано добијамо из разних извора, а поводом најављеног гласања о предлогу новог Закона о слободи вероисповести, чему се противи Митрополија Српске православне цркве просрпски оријентисана опозиција у парламенту, мирно је само у Плаву, Гусињу, Рожају, Тузима, Петњици, Цетињу и Улцињу. Полиција је током вечери бранила институције и, према информацијама које ''Земун инфо'' прима са свих страна, употребила сузавац, а страхује се да се током ноћи могу изазвати сукоби у свим осталим црногорским градовима где је народ изашао на улице. Већ у преподневним сатима, пред почетак седнице Скупштине, блокирана је граница према Србији.

''Устала је Његошева Црна Гора'' заједнички је мото просрпски оријентисаних грађана православне вероисповести у Беранама, где је од јутра блокиран регионални ауто-пут. ''Побуна'' се проширила на Бијело Поље и Мојковац блокадом саобраћајних комуникација између две суседне општине. Пожар се проширио на Пљевља блокадом Ђурђевића моста на Тари, као и на Колашин, Жабљак и Шавник.
Планула је и јадранска обала, те је народ изашао на улице и у Херцег Новом, Будви, Бару али и Зети, надомак Подгорице, Никшићу, Колашину.. У побуњеном Бару ухапшен је професор Драшко Шоћ, а специјалне јединице црногорске полиције блокирају електронски проток информација нападима на портале који их објављују (barskiportal.com, нпр). Хапшења су настављена у свим срединама. У Зети је каменована полиција.
Митрополит Амфилохије састао се данас на кратко са црногорским премијером Драшком Марковићем и замолио да се предлог новог закона повуче и расправа о њему одложи после највећег православног празника Божића, али су посланици наставили расправу, прави вербални рат, који се нажалост прелио и на улице црногорских градова. Народни посланик
''Узели су нам све - право на национално изјашњавање, држављанство, језик и писмо, а сада би да ударе и наше светиње и веру прадедовску'' - поручују браниоци трона Светога Саве у црној Гори, решени да се не оглуше о клетву светог Василија Остгрошког из Завјештајног писма из 1666.године.
''И ко би покушао нешто да отме од манастира, отео Господ Бог таквом разоритељу његов дом, кућу и стоку са синовима и сав иметак да му Господ Бог затре и распе одједном у векове. Амин! Да његов дом настрада за вјекове. Амин!''
Посланик Нове српске демократије Андрија Мандић позвао је на мобилност све своје ратне другове.
Изненађује нереаговање српских званичника на ову ситуацију.
У току вечери, међутим, грађани су нам се јављали да су им преко кабловских оператера искључени црногорски телевизијски канали.
Режимски медији у Црној Гори, међутим, уздржаност Србије упорно оцњују оптужбама да су немири ''организовани покушај државног удара'' из комшилука.
Полиција хапси и свештенике, а после поноћи и посланике Демократског фронта у Скупштини Црне Горе.
Закон је ипак усвојен гласовима владајуће коалиције око три сата после поноћи.

26.децембар 2019.године                                           


0 Коментари