Promenilo se vreme, promenili i običaji.
Savet Evrope je pre 14 godina (2006 - e) prvi put obeležio Dan privatnosti podataka o ličnosti, koji će, potom, od 2009 - e početi da se proslavlja ''internacionalnije'' kao Dan zaštite podataka o ličnosti i zemljama koje nisu članice Evropske unije.
Zakonodavstva mnogih država takodje su odreagovala zakonskim rešenjima za upotrebu i korišćenje dostupnih podataka o ličnosti - jer se ovakvim bazama trguje, one se zloupotrebljavaju, a mogu se ''pokupiti'' sa svih onih mesta ne web - u na kojima ih ostavljamo, često uz garancije da neće biti šireni niti korišćeni ni za kakve druge svrhe sem onih zbog kojih smo dali saglasnost.
Za lovce na ovu vrstu podataka sve što ostavljamo na internetu, a posebno na društvenim mrežama je informacija - počev od lokacije do krugova prijatelja (koji mogu biti manje oprezni u saopštavanju činjenica o drugima), navika, sklonosti....
Zato se ovaj praznik novih tehnologija proslavlja uz učenje o tome kako se zaštititi jakom lozinkom i diskrecijom, jer svaki podatak je plen trgovaca, koji će znati kako da ih raskrčme i liše nas ponekad mira, ponekad privatnosti.

0 Коментари