US MEDICAL SCHOOL počela s radom u prostorijama SC 25.maj!
Stanje obrazovnog sistema u Srbiji je - tragično, sa dalekosežnim posledicama koje će produbiti postojeće probleme i dovesti društvo u stanje besmisla i apsurda.
U ovome času na Beogradskom, Novosadskom, Niškom, Kragujevačkom i Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici - Prištinskom, privremeno izmeštenom, kao i u Boru, Čačku, Jagodini, Kraljevu, Leposaviću, Leskovcu, Somboru, Subotici, Užicu, Vranju, Vrnjačkoj Banji, Zrenjaninu, Zubinom potoku i Zvečanu radi 85 državnih fakulteta, na kojima se školuje na hiljade mladih.
Država je u blagoj prednosti nad privatnim univerzitetima i fakultetima, kojih je širom centara, ali i zabitima - 74 (Izvor: fakulteti.edukacija.rs).

Naravno da mera znanja i stručnosti ne mora obavezno biti gde je diploma stečena, u državnom ili privatnom sektoru u pojedinačnim slučajevima, međutim, uopšteno, iskustveno - neuporedive su i to je do daljeg notorna činjenica.

SPORNI PIONIRI

Ekspanziju i popularnost ideja privatnog školstva doživela je već ranih devedestih godina, kada je Milija Zečević pionirski osnovao Fakultet za internacionalni menadžment - danas Evropski Univerzitet, koji je za solidan novac, uz diplomu gotovo garantovao i zapošljenje. Ovim primerom poveli su se i braća Karić, kojima su ministri prosvete pred reflektorima televizija otvarali poslovne zgrade i amfiteatre, hvalili opremu i kadrove. Danas Univerzitet BK radi pod firmom ''Alfa''.
Priča je donekle izmicala transparentnosti, da bi je u žižu vratili skandali sa otvaranjem prvom privatnog medicinskog fakulteta US medical school, pod dekanom Jovanom Strikovićem, ni manje ni više nego u iznajmljenom prostoru Sporstkog centra 25.maj, danas ''Gale Muškatirović''. Javnost koja je sutra trebalo da se leči kod stručnjaka proizvedenih na bazenu stresala se od same pomisli....A zapamćen je i po astronomskoj školarini od 6200 evra po godini studija, kojih, koliko je poznato, ima pet.
Skandalizaciju je dogrejao podatak da je i Ljubiša Buha Čume, ekskluzivni izvođač radova na putevima Srbije početkom dvehiljaditih i vlasnik monopolističkog i protežiranog Difens rouda, oprao novac osnivanjem univerziteta Singidunum u komšiluku JKP Infostan Beograd.
I, pre svih i pre svega, čuveni Megatrend, o kojem je suštu istinu izneo Adama Santovac vo vjeki vjekov.
Najmanje što se u doglednoj budućnosti može očekivati je da se diplome osnovnih akademskih studija stečene u ovakvoj ustanovi - ali i ostalima, do perioda kada dostignu ikakav kvalitet - ponište. I to je imperativ. Naravno, kada je reč o diplomama ''stečenim'' na privatnim fakultetima veoma je važno ući u trag tokovima pranja na državnim masterima i doktorskim studijama, jer bez dobrog temelja nema ni kuće.

A BUDUĆNOST?

Sa posledicama školovanja za novac, na kome se uzdigla poltička elita mešanog stranačkog sastava, pokrivši se akademskom titulom za uhljeblje i što bolju platu, tatini sinovi i paraziti svih boja, već se suočavamo. U narodu poznate kao kupljene diplome, diplome privatnih fakulteta priznate su kao i državnih, sa dugom tradicijom, iskustvom, pa donekle, mora se priznati, i trenucima slave, iako se i ugled najviših visokoškolskih ustanova vremenom, umesto da raste, uprosečava, o čemu svedoči pad na Šangajskoj listi za dvocifreni broj, sa pretećim ispadanjem sa nje.
Problem se svodi na stručnost. Ako su privatni univerziteti, fakulteti, koledži, a neretko i akademije i ''instituti'' ištancovali na desetine hiljada lažnih stručnjaka bez znanja i iskustva, koji su prosto izmenadžerisali svoju akadenmsku titulu, ko će nas zastupati na sudovima, ko će nam suditi, krojiti zakone, ko će nas lečiti, savetovati, popravljati turbine, voditi računarske centre i komunikacione sisteme?
Uzevši u obzir da se partokratija presvukla u akademce i zauzela sva važna mesta u državi koja čuva od poštene intelektualne elite, kojoj ne preostaje nego da se iseli, ko će ostati u Srbiji? Da je drugačije, gde bi ovako stručna partokratija bila konkurentna na međunarodnom tržištu radne snage?
Zato oni grčevito, mišicama i palicama, ali i okupiranim institucijama, brane nezakonito stečene pozicije i privlegije u sistemu koji ih ne obavezuje ni na kakvu odgovornost.
Kuda srljaš, Srbijo?



0 Коментари