Пролеће је на прагу. Дијагностичари временске прогнозе већ саветују да топлу одећу пакујемо за наредну зиму, јер не предвиђају у наредном периоду значајнији пад температуре.
То најбоље осећа наш организам.
Прави је час да прочистимо тело и душу.

Боравком на отвореном и, посебно, сунцу, кога је, Богу хвала, у изобиљу.
Па, можемо да кренемо са размрдавањем. Најпре, појачајте кретање, најпрепоручљивије је да одложите аутомобиле и лишите се градског превоза - уживајте у шетњи брзим ходом. Бар неколико станица до одредишта. (Из личног искуства, на посао стижем пре пешке, него аутобусом - са урачунатим временом чекања на станици!)
Уведите у исхрану чајеве, лимунаду и воду.
Обавезно настојте да свежег поврћа буде у изобиљу - главица зелене салате је само 35 динара, колико и свежег купуса, шаргарепу грицкајте уместо чипса, смокија, кокица или кикирикија. Све се може јести свеже и незачињено да запосли црева и утоли глад. Важна су влакна, а највише их је у поврћу.
Са додатком млевеног семена лана, сусама, кима...појачаће процесе чишћења. Семенке можете јести у јогурту, чају или свеже цеђеном воћном соку, идеално ће регулисати циркулацију, шећер, масноће, холестерол, зимске наслаге.
Не претерујте с воћем - шака бобичастих плодова, једна јабука, крушка, банана, биће сасвим довољне.
Обавезно приуштите себи по један плод бразилског ораха дневно због богатог садржаја селена кога иначе нема довољно у исхрани, а драгоцен је у метаболичким процесима.
Сирови бадем, лешник и орах могу одложити осећај глади и подмазују мождане ћелије. Поред уља која утичу на лепоту тена, косе и ноктију. Треба ли им даља препорука?
За упорније препорука да у један оброк дневно уврсте семе киное, чудесне и древне хране која се лако припрема, а пуна је биљних беланчевина. Килограм се у биошпајзевима може наћи за 500 динара, од чега можете припремити барем пет пута прилог за целу породицу, кувањем у води не дужим од 15 минута.
Онима у годинама препоручује се да превентивно узимају по капљицу луголовог раствора, јер је јод неопходан за рад жлезда са унутрашњим лучењем и посебно штитне жлезде. Нажалост, у државним апотекама се не може добити без рецепта, зато је ту нека од приватних са галенским лабораторијама која ће вам направити чудесну бочицу - да не бисте лутали, потражите лек који може превентивно узимати одојче, али и они зашли у године у ''Зеленој апотеци Давидовац'' у улици Мајке Јевросиме 44, Београд.
Необично важан за метаболизам шећера је и микроелемент хром, који се купује без рецепта, а једна пилула дневно задовољава дневне потребе организма за овим дефицитарним састојком.
Вода, кретање и појачана физичка активност, балансирана и разноврсна исхрана у којом барем половину чини свеже поврће, поправиће и добро расположење и стас.
Већ у марту и априлу стиже чудесно самоникло биље.
Јавите резултате.

0 Коментари