Пуне три године прикупља се неопходна планска документација и обављају припреме за полагање темеља Истраживачког центра ''Верокио'' при Институту за физику на Прегревици.
Инвестиција у старту касни годину дана због, како се наводи у медијима, незаконите јавне набавке - за коју је (не)одговоран градски урбаниста Марко Стојчић.
Инвестиција од пет милиона евра биће буџетска, иако се оспорава оправданост изградње модерног објекта од 5.000 квадрата, у чијем сее финансирању Европски институту за нуклеарна истраживања у Швајцарској, ЦЕРН, елегантно измакао. Заузврат, Србија ће за ЦЕРН градити делове за акцелератор!?!
Према најновијим информацијама са лица места, уз ''Верокио'' по дифолту иде и, и...имате само једну шансу да погодите! Хотел, наравно! Који се нигде у папирима не спомиње.

Институт за физику  је од националног значаја и има четири акредитована центра изузетних вредности, 25 врхунски опремљених лабораторија и оно што је децнијама грађено не може се преко ноћи урушити, ма какве му штеточине радиле о глави. Али, ништа се не може искључити.
Савет за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије уврстио је пројекат центра ''Верокио''међу седам неопходних за развој науке још пре 2,5 године, августа 2017-е. Србија ће за његову изградњу подићи пет милиона евра кредита од Европске инвестиционе банке, матични Институт још милион и по у својој имовини, земљишту на Прегревици, док је пет милиона требало да обезбеде међунаордни партнери.
Као циљ пројекта наводи се повезивање '' постојеће експертизе на пољу суперрачунарства, моделовања комплексних система, прикупљање, визуелизација и анализа великих скупова података, развој и примена нових неинвазивних мерних система''. Те скспертизе треба да се усредсреде на решавање конкретних проблема везаних за развој нопвих генерација акцелератора и детектора, односно за решење друштвених изазова у додиру са областима као што су археологија, социологија и биомедицина, наводи се у образложењу потребе инвестиције.
Да сумирамо, на земљишном комплексу Инситута за физику на Прегревици до краја 2020. године требало би да никну темељи новог модерног Истраживачког центра ''Верокио'', а уз њега, како сазнајемо и, непланиран и непредвиђен хотел. Питамо, за које намене и у чијем власништву, а, очигледно, о трошку државе? И откада се научни институти баве и угоститељско - услужним делатностима?





0 Коментари