Juče (2.jula) je u kolima umrla majka sina koji je je za nju tražio medicinsku pomoć od vrata do vrata zdravstvenih ustanova na koje je upućivan, Za sat vremena nije davala znake života, jer je podlegla sepsi posle pucanja čira na dvanaestopalačnom crevu.
Inspektoru Z. M. pozlilo je 1.jula uveče pred televizorom - sa znacima moždanog udara. Hitna pomoć nije mogla da dodje, ali je njegovom sinu dat savet da ga preveze u odredjenu zdravstvenu ustanovu, odakle je upućen dalje, dok posle višečasovnog obijanja vrata bolnica oca nije smestio u specijalnu bolnicu Sveti Sava...
Šta god vas iznenada snašlo, nemate se u ovome času kome obratiti. Izgovor je kovid.

Biće i o kovidu reči.
Željana Pekić je pre nekoliko časova na svom fejsbuk profilu podelila objavu u kojoj je, izmedju ostalog, navela i  kako ''ono što se može sa sigurnošću zaključiti je da porodica čiji član umre u bolnici iz bilo kod razloga (srčani ili moždani udar, maligni tumor, pa čak i prirodnom smrću, zbog starosti), dobija 70.000 dinara, ako pristane da kao razlog smrti bude naveden kovid19''.
Prema ovome što je obnarodovala - bolnica dobija 20.000 e po pacijentu, deo direktoru.
Predsednik Kriznog štaba prima 190.000 e, a ''čast'' i svi članovi, kao i držaavno rukvodstvo - čak i predsednik  i to od SZO.
Nevaljani i već zaraženi testovi, respiratori koji ubrzavaju smrt, sve je ovo deo plana kako da se (zlo)upotrebi pandemija i ljudska nesreća, tvrdi Pekićeva, prenoseći kao ko zna koja, najpopularnijom društvenom mrežom opšteuvrežena verovanja, možda i ne daleko od istine.
Kažem ovo zato što sam i sama stekla iskustvo sa lica  mesta, iz jedne kovid ambulante, pred kojom je 2. jula bilo najmanje stotinak ljudi, što na stepenicama, klupama, stolicama ili čak i na travi.
U opštem neredu nije postojao poseban red za one koji su ovde prvi put, da se testiraju i budu mirni, sa prvim simptomima ili zdravstvenim tegobama koje eventualno upozoravaju na prisustvo virusa korone, i one koji čekaju drugi nalaz, nakon pozitivnog i terapije. Svi stoje zajedno satima, duvaju jedni drugima u vrat, dodiruju gelendere, razmenjuju čak i svoja iskustva izmedju sebe....
Čeka se i po devet sati da se stigne do lekara na pregled, snimanje, pa testiranje...u takvoj atmosferi u kojoj je zaraza garantovana.
Tako da i nehotice stičete utisak da sve ovo nekome odgovara, krijući krokodilske suze.

3/7/2020

0 Коментари