U ponoć počinje predizborna tišina pred izbore koji će se u susednoj Crnoj Gori održati u nedelju 30.avgusta. Izborna kampanja u SAD se, naprotiv, zahuktava. Analitičari i u jednom i u drugom slučaju, zbog uzavrelih tenzija, strahuju od izbijanja gradjanskih sukoba.

I u slučaju regiona i šire, daleke Amerike, izborna, te još i prestupna godina, obeležena pandemijom, presoljena je do te mere da će tek retki igrači dočekati rezultat finala.
U Crnoj Gori je sve počelo, podsetimo se, novogodišnjom čestitkom u Skupštini izglasavanjem Zakona o slobodi verioispovesti, na koju su vernici i gradjani odgovorili Božićnim litijama, koje do danas ''ne daju svetinje''. Iako gradjevinske mašine razgradjuju crkvena imanja i kreću na temelje vekovnih bogomolja Srpske pravoslavne crkve...Politički sukob grunut je u stranu, a prebrojavanje vernika opasno preti da ugrozi tron vladara Crne Gore koji je na njega zaseo pre tri decenije.
U političkoj sferi se, medjutim, otvaraju afere: Duško Knežević i Svetozar Marović, dugogodišnji poslovni i partijski partneri Mila Djukanovića, iz izgnanstva, teško optužuju režim za zloupotrebe i manipulacije, dok šarenilo napada sa 11 opozicionih i uslovno oportnuih izbornih lista.
Čini se da je razrešenje drame na vidiku - nesrećno se sklopilo da su crnogorski izbori zakazani pre američkih; u suprtonom bi ishod, računajući na pobedu Donalda Trampa, bio mnogo izvesniji
Bojazan je samo da zbog predizbornih prognoza o pata karti, usijanje ne prelije na narod i preraste u sukob dveju gotovo zaraćenih strana.
Rat globalista i antiglobalista, iako besni i u najudaljenijem kutku planete, praktično se rešava dvobojem Trampa sa izazivačem Bajdenom.
Retko kad se u istoriji dogadja da se legalno izabrani predsednik vojno i ekonomski najmoćnije države sveta de facto razvlasti tokom vladavine: za četiri godine svog mandata Tramp je raščišćavao administraciju punu ubačenih trojanskih konja globalista, vodio iscrpljujuće sukobe s svetskim organizacijama odričući im finansije SAD, daleko od okupiranih medija, pod svetlom alternativnih digitalnih kanala. Probudjena, zver se razjarila, bežeći od svetlosti lampe koja je osvetljavala njena nedela, te je neprestano tražila načina da pričini što veću štetu, zavadjajući, puštajući kovid na narod, gurajući u ekonomsku depresiju nesagledivih razmera. Borba teška i očajnička, na život i smrt, kako se predstavlja.
Vrhunac pritisaka na vlast u Americi je ''poslednje iskušenje'' - potpirivanje uličnih i rasnih sukoba u svim gradovima prevashodno od budnih aktivista Antife i BLM-a, koji se ne smiruju i, kako se strahuje, taman su oblak nadvijen nad noć slavlja, za anti ili globaliste...Kao da je rat Dobra i Zla s neba zaista sišao na zemlju.
U svetlu predstojećih dogadjaja, stvarne, svakodnevne i okružujuće katastrofe se još ne vide.
Budjenje će, u svakom slučaju, biti bolno.


27/08/2020

0 Коментари