После дуже од три деценије владавине, неокомунистичко - либерални режими и мутације Мила Ђукановића и владајуће Демократске партије социјалиста попустили су пред налетом готово савршено организоване и, овога пута зачуђујуће сложне опозиције.

Коалицију ''За будућност Црне Горе'' мудро, христолико предводио је др Здравко Кривокапић, универзитетски професор из Никшића, беспрекорне биографије, којој ни црногорска државна безбедност није могла наћи флеку до самог краја изборног дана, 30.августа. Кривокапић је умирио све узавреле страсти Демократског фронта, Праве Црне Горе и многих других странака, покрета и удружења који су пришли коалицији. Мудар потез да се ''извикани'' опозиционари, дојадили Богу и народу, а јалови на толико изборних трка с господарем Милом, с места носиоца преселе на дно изборне листе, дала је резултате. Гласачи који су непоколебљиво, осам месеци, под свим условима бранили светиње од помахниталог монтенегринства, расточивши партијско ткиво Ђукановићеве машинерије - да се не заваравамо, и захваљујући муклости сигнала подршке са Запада отписаном господару - капитализовали су побуну на изборима.
Борио се лукави, перфидни, искусни владар да избегне признање изборног пораза, типовао многе, али нерасположење већине у Црној Гори му је ускраћивало наду да ће још неког од својих вишегодишњих политичких партнера привући како би језичак превагао на страну ''црвених''. Напротив, најавили су осипање и равнотежа се значајно премстила на страну клацкалице на којој су победници ових избора.
Нова власт у Црној Гори не сме пренебрегнути ову чињеницу. Мали прилазе јачима, победницима, нико неће у опозицију.
Највише симпатија побрало је тројство Кривокапић, Абазовић, Бечић, представници коалиције три листе ''За будућност Црне Горе'', ''Црно на бјело'' и ''Мир је моја нација''. Изванредно одабране поруке - будућност, истина, помирење. Уз добро организоване све точкиће машинерије која мотри изборни процес, од довожења лица аутобусима, до повреда гласања, и бројања гласачких листића, победници су превагли тек за један мандат, али превагли и покренули први процес awakening на Балкану. Буђење је почело, рецепт је удруживање по најмањем заједничком садржаоцу, а циљ - резултат, и то је то. Никакве моралне победе, ништа надомак.
Пред будућим властодршцима у Црној Гори су бројни изазови: најпре очуваати слогу међ тројством Кривокапић - Абазовић - Бечић. Затим, држање обећања о експертској, не обавезно политичкој Влади која ће се изабрати, стишавање Мандића, Медојевића и свих који би ''заслуге'' - држање дате речи, даљи пут ка циљу, ослобађању заробљене државе и утамниченог народа.
Очи региона и шире не трепћу од бриге и наде. Хоће ли рецепт успети?

08/09/2020

0 Коментари