Бесрамно смањење фонда часова филозофије у средњим стручним школама одвија се подмукло, змијски, гмижуће - под плаштом свођења на ''изборни'' предмет.

Проузоркује, свак' нормалан може да закључи - тешко угрожавање темеља знања или, боље рећи, незнања, које се као датост, без логичког и критичког промишљања чињеница и алата за уочавање недоследности у градиву, сервира генерацијама које у односу на вршњаке у неким стабилним срединама, показују све поражавајућије резултате на заједничким ПИСА тестирањима.

Проузрокује и смањење фонда часова многим професорима филозофије (као да их је превише), док ће за многе значити минимум или отказ - многи већ саветују преквалификацију. Свака част! Далеко смо догурали.

Припадам генерацији која је ковала и ''пекла'' знање, додуше довољно времешној да памти ко је све отимао 'леб филозофима у просвети: марксисти. Где су данас? Немојте се заваравати, бесмртни су. Само се притаје, паразитирају, а онда, када најмање очекује, савладају домаћина. Срамно је не лечити од таквих паразита, као од искорењених болести: глиста, пантљичара или шуге. Срамно. Као да нам се већ довољно крви нису напили!

Ђаке, наравно, нико није питао. А и да јесте, друштвено су индоктринирани против мисаоног замарања. Само што се да платити и купити их, углавном, занима. То што се настава филозофије држи за два- три- пет заинтересованих ученика, не значи да је треба угасити, нити да је филозофија луксуз, намет. Такво мишљење се опасно обијало о главу сваком друштву. Нормалном друштву. Памтите ли ''шуварицу''? Дала је препознатљиве, инвалидне нараштаје.

Хоћемо техничаре без познавања најдубљих темеља природе, какво су давали филозофи попут Талеса, Питагоре, Хераклита?

Желимо ли медицинске раднике без познавања основа које значи полагање Хипократове, стручне лекарске етике?

Желимо ли богослове без темељних преиспитивања онотологије?

Немогуће!

Није у питању пука одбрана егзистенције професора филозофије у средњим стручним школама, већ право генерација на знање засновано на најдужој традицији, а не без корена.

Да није тужно, било би смешно о чему дискутујемо и полемишемо у 21. веку.

У наставку преносимо текст објављен у ''Политици онлајн''

http://www.politika.rs/scc/clanak/477297/Nastava-filozofije-u-strucnim-srednjim-skolama-na-aparatima#



0 Коментари