Последице непрестаних медијских малтрета, прања мозгова, извртања хтења и жеља, али и стварних и виртуелних притисака отискују дијагнозу у наше нерасположење, осећање безнађа и марионета, које не владају ни собом, камоли ''остатком'' у најширем смислу те речи.

Најкамениији међу нама озбиљно су се замислили над смислом рутинског битисања, без додира са ближњима, природом, стварањем. Све им је то отуђено у свакодневним ритуалима, у којима се за плату која одржава отуђени систем (станарина, комуналије, рате...) одричу виђења и, у крајњем, суживота са партнером којег су некада волели, децом, родитељима, родбином, пријатељима.  Преживљавање и године које неумитно сустижу, а већ трећу годину и пландемија, омели су их, као и све нас, у дружењу, радостима, успесима - којих нема или су претерано ретки да осветле мрак  болештина, умирања, сахрана и свеукупног распадања. 

Овакво стање извлачења душе на памук, како каже народ, не може се издржавати бесконачно. Нити се на њега навикава.

Отуда се и некада радосни празници проводе у борби за тв канал, садржај, или - фотељу или кауч, да се надокнади исцеђена енергија. Ова врста изнурености, без пуњача, је, реално, неодржива. И попуцасмо, сви, мање-више.

И последњим атомом снаге човек ће се побунити. Експлозија само што није. Вулкан ври.

Шта онда? Нова Помпеја? Ваљда живимо у добу које и то може да предвиди, па да спречимо, ублажимо усијану лаву да нас до краја сагори и залије?

У Армагедону смо, хтели не хтели, и то свима мора да буде сасвим јасно.

Последњи рат неће многи од нас преживети, али то не значи да ће седети скрштених руку и чекати да га спржи сумпор и усијана лава.

Борци, преживљавачи се виде и познају, идимо за њима, не за мртвацима. Мртве 'Аду, живе животу. Пред таквим смо избором. Борећи се имамо шансу, предајући се, готово никакву.

Морамо слушати искуство, поуке, своје инстинкте, предузимати било шта, јер је статус кво најгоре решење које нас неминовно води у гашење или искључивање са напајања званог живот.


Зато, човече, усправи се, консолидуј, види шта ћеш, одржи последњи састанак, продај кућу, промени место, посао, средину, окружење и врати се жив. Трећег нам нема.

0 Коментари