ДЕФРАГМЕНТАЦИЈА је функција која слаже документа и податке у некакву логичну целину, с времена на време неопходна да чак и рачунар доведе у стање каквог-таквог склада и прегледности.

Колико је тек неопходна човеку, изложеном бесконачној траци нових објава које непрестано излазе не само на друштвеним мрежама, него и на тикеру агенција, одсвукуд?

Како све то сложити по значају, издвојити или, просто, бацити у канту, како би очувао икакав смислени садржај, залази у домен неговања душевног здравља.

Агресивно значење ''новости'' данас је прерасло у атак на уврежени модел разумевања, који, с времена на време, од прилике до прилике, ваља злоупотребити за његову корекцију и утицај на став. Првви корак у том процесу је ''раскрављивање'' леда, типског и индивуализованог обрасца, уз претпоставку да је он апсолвиран. Неким новим чињеницама или аспектима анализе проблема - често бесмисленим, диже се температура, како би се лед отопио. Довођење до релативизације првобитног става као ''догме'' коју ваља начети је готово пола посла.

Ако се потврда и најбесмисленије измене, на коју се с почетка гледа с неверицом, потражи код заврбованих ауторитета или у јавном мишљењу и уопште натера на преиспитивње, пређен је већ значајан корак. 

Посебно важно у том смилу јесте упознавање са фантомским ''јавним мишљењем'', које обезбеђује ''подршку''. У новим комуниколошким временима електронске глобализације, она је у одређеним пробраним и посебно обликованим друштвеним групама. Наравно, виртуелним, посебно откако је пЛандемија ковида 19 наметнула предзнак ''друштвени'' овом моделу свеприсутног нонстопног општења путем полемика у онлајн форматима.

Ништа мања у сукобу у Украјини, нити, у нашем примеру фамозних преговора Београда и Приштине.

И, ето нас неминовно у замци друштвених мрежа - да ли вам је пало напамет зашто се зову МРЕЖЕ - као да их плете паук да би уловио своју жртву, зар не😎, у инфлуенсерству какво не памти глоб(ал).


Навлачење поклопца на шерпу с кључалом водом. Бућка и ври. Опасно врело. И неко се стално и увек стрмоглави унутра.

На томе раде заједнички корисни идиоти и ботови-за плату.

Мислите о томе, не излећите, дефрагментизујте своје партиције и чувајте се наслањања, ма како вас пријатни мириси привлачили шерпи. Не заборавите - има и поклопац.


30/12/2022

0 Коментари