После одржане литургије у цркви Светог Николаја Мирликијског у Земуну, освећења богојављенске водице и традиционалне литије, на Богојављенском платоу је благослов за пливање за Часни крст и заклетву Богојављенског пливача дало више од 300 пријављених за овај величанствен подвиг.

Дан је био сунчан и топао, температура ваздуха 14, а воде шест степени - готово идеално за каљење вере.


На Платоу су наступили Јелена Копривица и Фенечки бисери.


Овогодишња манифестација ''Богојављење 2023'' одржана је у част великана Николе Тесле, а са понтона су се чуле песме о Косову и Метохији из стотине подвижничких грла - величанствен призор.



Раздаљину од 33 метара најбрже је превалио двадесетчетворогодишњи Душан Новаковић из Кикинде, спортиста атлетске грађе, који је себи зацртао, како је изјавио пошто се Часни крст нашао у њњеговим рукама уз сва одличја која следе Носиоцу, да уђе у Канадску лигу америчког фудбала.

Међутим, тешко да је ико био срећнији данас од Зорице Анастасијевић, најбрже од тридесетак девојака колико их је плвало у Дунаву. Она је, како је рекла, данас пливала други пут, и то са браћом Николом и Немањом и својим оцем. Победу је посветила ''Фенечким бисерима'' са којима пева, јер је буквално, сишла са бине и после наступа скинула хаљину да уђе у хладни Дунав.

19/1/2023

0 Коментари