Због оних чије прегледе обавезно ВИДИМ, свакодневно, који то раде по службеној дужности, због оних који ми профилно име на ФБ хакују у туђе, због оних који мисле да не треба ни да мислим, а некмоли да оно што мислим напишем нити објавим, али и због вас и због себе, записаћу своје вјерују.

1. Верујем у свој народ увек више него у државу, и горко жалим и несрећна сам због тога. Далеко бих била миринија и срећнија да је обрнуто.Јер, државу чини систем, а он више не зависи одлучујуће од појединаца. И то је најважније изградити. Систем изнад било ког појединца.
Да имамо државу, имали бисмо много бољи, образованији, свеснији и делатнији народ.
Не може држава дозвољавати заглупљивање, лаж, спиновати преко својих институција и органа неистине и смућивати разум поданика - како доживљава деценијама своје грађане - систематским пљачкањем, глобљењем и сиромашењем.
Она мора да креира државотворне вредности као родољубље: културу, писменост, солидарност, знање.
2. Пре било којих избора, мора бити борба за нови, праведнији и репрезентативнији изборни систем - више је него очигледно да већински уз примену д'Онтове формуле, важећи од 1996-е, после 22 године доказано не одсликава народну вољу на изборима. На овоме морају настојати политичке странке, а ја ћу гласати за ону која ће овај захтев заступати као елементарни принцип демократског одлучивања.
Нови изборни систем у нашим условима мора, попут Грчке, обавезати сваког грађанина да мора изаћи на изборе. Само тако можемо у будућности избећи да, у најбољем случају, трећина укупног броја уписаних бирача доноси одлуке за све.
3. Подржаћу само ону политичку опцију која заговара и по доласку на власт прва предложи и спроведе Закон о испитивању порекла имовине, а потом смогне снаге да предузме законом прописане мере и лустрира лопове и непочинце међу нама. Ово је предуслов за политичко доба у које треба да се укључи српско друштво. Предуслов за развој.
Тек када ове кораке учинимо, можемо расправљати о питањима државних граница, статуса територије, економији, стандарду.
И да се разумемо, ''своју '' политичку опцију немам, али имам право да се надам да ће се у мојој Отаџбини појавити неко честит, храбар и поштен, спреман да поднесе жртву како би зауставио свеопште назадовање које нас убрзано и сигурно враћа у историјски преживеле епохе.

0 Коментари