Strašniju vest od te da se noćas obesio devetnaestogodišnji dečak, nismo mogli da čujemo.

Hiljade misli, milioni pretpostavki, sklapanje pazle portreta jednog života koji se ugasio, a da nije ni počeo.

Kad bih nešto trebalo da kažem, a da bude ono o njemu, ne znam šta bi to bilo da ga sažme kakav je bio. Koristim li ja to prošlo vreme, ''bio'' za nekoga ko još nije ni zakoračio u život a toliko mu se već u predsoblju smučilo? Možda starmali, prerano odrastao dečak, opterećen brigama odraslog čoveka.

Ne znam šta je bila kap u već prepunoj čaši: emotivna duboka patnja napuštenosti, nemanje oklopa za uvrede i povrede kakve nanose postupci i reči odraslih, umor, Nebo će znati. Ono koje si slikao na zidovima hrama Svetog Stefana Dečanskog. Putevima kojima si prošao, uvek pomažući drugima - Marko volonter, kako to sada gorko zvuči.

Nema tih reči, nema ih za dete koje se do juče smejalo na hodniku, predusretljivo, žustro, hiperaktivno, nema ih...ostaju slike i sećanja, mesta na kojima smo se sretali, razmenjivali te kratke ispovesti i utiske.

I taj osećaj da nas nije bilo tu, da nismo postojali za jedno dete, ni društvo, ni sistem, ni porodica, ni retki prijatelji, ni mi s kojima je delio svakodnevnicu radnog vremena. 

Moliću se za tebe, Marko, da ne izlaziš iz zagrljaja i milosti, da ostaneš uvek dete ogromnog srca, da letiš.

Oproštaj Sare Stanković, Markove drugarice iz detinjstva od druga koji je prerano otišao, sa sahrane na Batajničkom groblju 11. decembra 2020. godine:


10/11.decembar 2020.

0 Коментари